Astra Divina Blog

Izvor Kupe – smaragdni dragulj Gorskog kotara

Pod posebnom zaštitom kao hidrološki spomenik prirode, izvor Kupe pripada Nacionalnom parku Risnjak. Saznajte zašto je baš ovaj izvor pravi smaragdni dragulj Gorskog kotara.

Tijekom ljetnih vrućina postajemo posebno osjetljivi na prisustvo (ili odsustvo) najvažnijeg kemijskog spoja na svijetu – vodu. Pronaći mjesto koje obiluje čistom izvorskom vodom na krševitom tlu tada postaje pravi lov na blago. Zato smo mi u Gorskom kotaru itekako svjesni bogatstva koje nam pruža najveće krško vrelo vokliškog tipa u Hrvatskoj – izvor rijeke Kupe.

Još davne 1963. godine ovaj je izvor zaštićen kao hidrološki spomenik prirode, a 1997. godine je pripojen Nacionalnom parku Risnjak. Nalazi se na nadmorskoj visini od 321 m, a njegova dubina još nije posve istražena. Posljednja istraživanja zabilježila su dubinu od 154 m.

Nadomak izvora Kupe

Izvor Kupe u putopisu Dragutina Hirca

Naš najpoznatiji putopisac iz 19. stoljeća, Dragutin Hirc, u svom je djelu „Gorski Kotar: slike, opisi i putopisi“ o izvoru Kupe napisao: „Stari već Rimljani poznavahu u Panoniji Savij i uz Dravus i Savus, i Kupu, koju su zvali Colapis. Akoprem je Kupa znamenita rieka, to smo o njezinom postanku vrlo malo znali. Poznato nam bijaše iz knjiga jedino, da izvire u Gorskom kotaru, medju selima Hribom i Razlogama,…“

Pred koji mjesec smo dronom snimili koliko je izvor Kupe zračnim putem udaljen od našeg sela, Hrib. Ustanovili da je zarčna udaljenost svega 2,7 km. Vozilom se s Hriba možete spustiti asfaltiranom cestom do zaseoka Kupari, a onda se laganom stazom prošetati do izvora.

Pogled s Hriba prema izvoru Kupe

Smaragdni dragulj Gorskog kotara

Vrelo ima oblik jezerca intenzivne smaragdnozelene boje koja ni tijekom sva četiri godišnja doba ne gubi svoj šarm. Okružen je visokim stjenovitim liticama, kao da ga sama priroda čuva kao najljepši dragulj Gorskog kotara.

Koliko je značajno prisustvo takvog krškog fenomena, govori i činjenica da je podzemnim putevima, izvor Kupe, povezan s najvećim krškim jezerom u Sloveniji – Cerkniškim jezerom.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook