Astra Divina Blog

Život na selu

Život na selu
Dinamičnost života na selu teško je opisati riječima jer se mnogi aspekti ne mogu dočarati. Zasigurno je da je nas, nekadašnje stanovnike grada, život na selu preporodio.

Po ljeti kada priroda buja, a svjež zrak pruža toliko traženo osvježenje, život na selu se čini idealnim. Većina naših posjetitelja priznaje da bi se odmah doselilo u naše susjedstvo. Odbija ih jedino pomisao na dugu, ledenu zimu. Nas su upravo hladnoća i snijeg privukli u Gorski kotar. Život u gradu zamijenili smo životom na selu i nismo požalili. Kad se samo sjetimo lockdowna, zahvalni smo što smo na vrijeme odselili na Hrib.

Naša kuća na Hribu
Naša kuća na Hribu

Jutarnja šetnja

Ujutro čim otvorim vrata zakoračim u šumu, u pravu divljinu. Reski zrak me razbudi u trenu, a predivan pogled na okolne planine otvori srce toliko jako da ga jedva zadržim u grudima. Posljednji dani su mi posebno dragi jer šetnju prirodom prati omiljeni zimski zvuk škripanja snijega pod nogama. Ubrzo, psi preuzimaju kormilo jer kakva je to igra na snijegu ako ne zaroniš u njega. Pogledajte samo kako Kinai uživa. Priznajte da vas mami da mu se pridružite!

Nakon smirivanja slijedi istraživanje tragova divljih životinja po snijegu. Oni detektiraju njuhom, a ja vidom.  Svaki dan predstavlja novu intrigantnu priču, a mi ju pratimo kao najnapetiju detektivsku seriju.

Hrib
Pogled na Hrib

Život na selu okružen divljinom

Osim tragova, često imamo čast svjedočiti prisustvu nekih životinja uživo. Naime, već više od 10 godina ne posjedujemo TV pa najradije gledamo van kroz prozor. Oko prirodnog izvora vode prema kojemu gleda naš dnevni boravak često se okupljaju razne životinje, od vjeverica do srna ili košuta. Zanimljivo je promatrati kako su se navikle na naše prisustvo. Asia ih zna veselo pozdraviti pa znatiželjno podignu pogled, a zatim se vrate svome poslu traženja hrane među snijegom pokrivenom vegetacijom. Prava poslastica su im listići kupine koji dugo zadrže zelenu boju unatoč velikoj hladnoći.

Sve u svemu, život na selu je dinamičan. Priroda velikodušno nudi sve resurse koje ima na raspolaganju za naše dobrostanje. Na nama je samo da to naučimo iskoristiti uz istovremeno poštivanje njenih zakonitosti i ravnoteže.

Pogledajte reportažu o životu na selu koju je pripremio portal Lanterna Magazin. Ako vas zanimaju naše priče i novosti, pretplatite se na naš newsletter.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook