Astra Divina Blog

Zašto vrijedi otkriti Hrib?

Otrkij Hrib
Hrib je mjesto sa zapanjujućim pogledom na planine Risnjak i Snježnik te dolinu rijeke Kupe. Selo Hrib pripada Općini Čabar, najsjevernijoj općini u Gorskom kotaru.

U svom velikom šumskom prostranstvu Gorski kotar skriva jedan mali, ali vrijedan dragulj – selo Hrib. Mjesto sa zapanjujućim pogledom na planine Risnjak i Snježnik te dolinu rijeke Kupe. Selo Hrib pripada Općini Čabar, najsjevernijoj općini u Gorskom kotaru. Smješteno je na 725 metara nadmorske visine te obuhvaća 17 zaselaka. Nažalost, mnogi su napušteni, ali danas svjedočimo promjenama koje nagovještavaju ponovni procvat života na selu.

Crtice iz povijesti

Nekada su ljudi ovaj prostor koristili za ispašu stoke tijekom ljeta. Živjelo se u plodnim dolinama, bilo uz obale rijeka Čabranke i Kupe ili s druge strane brda, u Gerovu. Prvi spomen crkve sv. Leonarda na Hribu potječe s početka 18. stoljeća te s obzirom na godinu gradnje, spada u najstarije crkve na području čabarskog kraja.

Izvor fotografije: Facebook

Prije svjetskih ratova, ovaj kraj brojao je više stotina stanovnika. Živjelo se skromno, ali prema pričama mještana, vladalo je veselje i sloga, pjesma i ples. Naravno, živjelo se u skladu s prirodom te je upravo priroda diktirala ritam života. 1942. godine, Hrib je doživio najveći poraz, talijanska vojska je zapalila selo, a mnogi mještani završili su u njihovim logorima. Nakon toga, trebalo je puno vremena da se život na Hribu vrati. Marljivi mještani su malo pomalo obnovili svoje domove. Škola je najprije bila smještena u obiteljskog kući jednog od zaselaka, a pedesetih godina je izgrađena nova u blizini crkve. Tih je godina školu na Hribu pohađalo čak pedesetak učenika u prva četiri razreda.

Otkrij Hrib budućnosti

Danas je slika Hriba drugačija, mnogi stanovnici su odselili u grad ili strane države u potrazi za boljim životom. Ipak, mi koji smo ovdje, izuzetno volimo ovaj kraj te smo s namjerom da vam predstavimo svu našu ljubav i predanost da ga oživimo, osmislili program Otkrij Hrib.

Stoga vas pozivamo da nam se pridružite te s nama krenete na put otkrivanja zaboravljenih priča, autohtonih mirisa i okusa domaćih proizvoda vrijednih ruku. Jednostavno, dođi i otkrij Hrib!

 

Rezerviracije za preostale termine u svibnju (23. i 30.) i dodatne informacije o ponudi potražite ovdje.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook