Astra Divina Blog

Započela je mala škola prirode

S početkom nove školske godine, započelo je održavanje terenske nastave. Naša mala škola prirode privukla je obrazovne ustanove iz cijele županije. Pogledajte kako smo se proveli.

Veselimo se što s vama dijelimo vijest da je mala škola prirode okupila mnoge školske i predškolske skupine. Oduvijek smo smatrali da je upravo izravan kontakt s prirodom ono što doprinosi lakšem učenju i dugoročnom očuvanju prirodne baštine. Bez obzira na sve online mogućnosti koje su danas dostupne, doživljaj putem osjetila je ono što ostaje u trajnom sjećanju svakog pojedinca, osobito djece. Dovoljno je prisjetiti se kako na nas djeluje reminiscencija kad se sjećanja iz djetinjstva počinju redati čim osjetimo miris svježe pokošene trave ili domaćih životinja.

Što obuhvaća mala škola prirode?

Proučavanje ptičjih pera

Naši edukativni programi su osmišljeni tako da prate promjene u prirodi kroz godišnja doba. Sve radionice su prilagođene uzrastu i prate školski kurikulum. Stoga djeca mogu lakše razumjeti gradivo koje obrađuju na nastavi i primijeniti naučeno.

Prilikom obilaska prirode, djeci pomažemo usmjeriti pažnju na ono što ih okružuje. Dodirujemo koru stabala, uspoređujemo razne teksture listova i šumskih plodova, njuškamo ljekovito bilje i dr. Pravi je doživljaj kada, prilikom promatranja građe kukaca pod lupom, postignemo efekt iznenađenja. „Zar ticala zaista tako izgledaju? Nisam znao da ovaj kukac ima dlake!“ – neki su od komentara učenika viših razreda osnovne škole.

Efekt iznenađenja

Proučavanje kralješka

 

Neki dan nas je na stazi dočekao svježi medvjeđi trag! Kao pravi istraživači, počeli smo zaključivati što je medo jeo za večeru. Ugažena trava ukazivala je na to da je na uskom šumskom puteljku prije nas prošlo mnogo drugih divljih životinja, a na nama je bilo da, na temelju naučenog, zaključimo koje.

Želite da i vaša djeca sudjeluju u maloj školi prirode? Predložite naše edukativne programe školi, vrtiću ili drugim obrazovnim ustanovama. Radije biste došli obiteljski? Odlično, za vas imamo posebno osmišljene obiteljske radionice. Vidimo se u prirodi!

Podijeli:

Share on facebook
Facebook