Astra Divina Blog

U društvu vukova

Snimku čopora vukova koju je zabilježila naša fotozamka proteklih su dana objavili mnogi mediji. Veseli nas što možemo s vama podijeliti čudesnost bivanja u društvu vukova kroz leću virtualnog svijeta.

Prošli tjedan smo objavili snimku vukova koju je zabilježila naša fotozamka u dubokoj šumi Gorskog kotara, a koju su prenijeli mnogi mediji poput Torpedo media i Jutarnjeg lista. S obzirom da je zaista teško zateći se u društvu vukova uživo, ovakve snimke pružaju dragocjen uvid u njihovo ponašanje.

U društvu vukova
U društvu vukova, autor Amir Hadžibeganović

Počeci istraživanja

Za one koji nas ne poznaju, mi smo obitelj koja se pred nekoliko godina doselila iz grada na selo, u prekrasno zeleno srce Gorskog kotara. Oduvijek volimo planine i šumu, a velike zvijeri susrećemo i pratimo još otkako smo živjeli u gradu. Svaki slobodan trenutak bio je prilika za uživanje u divljini. Dok smo bili sami, biciklom smo prošli veliki dio Gorskog kotara, a dolaskom kćeri, češće smo u prirodu odlazili pješke.

Amirova strast za fotografijom i istraživanjem velikih zvijeri postajala je sve veća. Za vrijeme samotnih noćnih obilazaka gustih goranskih šuma, često je znao susresti medvjede. Bili su to uvijek mirni, prijateljski susreti. Po povratku mi je uzbuđeno pričao svoje dogodovštine uvjeravajući me da nas nema čega biti strah. Jedino neznanje, nedostatak iskustva i doticaja s prirodom je ono što stvara strah.

Amir pregledava fotografije, autor Petar Kürschner Jr.

Mjesto za divljenje u društvu vukova

S vremenom me Amir uveo u svoj svijet vukova, medvjeda i riseva. Uz njega sam doživjela jedinstvene susrete s divljim životinjama koje ću zauvijek pamtiti, od medvjedice s dva mlada dok smo vozili bicikle, do veličanstvenog susreta s cijelim čoporom vukova. Možda su upravo ovi sa snimke neki od vukova koje smo sreli pred nekoliko godina. Tko zna. Jedno je sigurno, u društvu vukova ima mjesta samo za divljenje.

Potaknuti velikim interesom, u subotu, 5.3.2022., održat ćemo posebnu obiteljsku radionicu na temu velikih zvijeri. Za one koji žele izravni doživljaj divljine uz duži obilazak prirode Gorskog kotara, tu je program Wild & Free.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook