Astra Divina Blog

Top tri biljke za njegu kože

Top tri biljke za njegu kože
Po ljeti je naša koža izloženija vanjskim utjecajima. Kako sunce, more i vjetar ni bi narušili njen izgled, donosimo vam top tri biljke za njegu kože tijekom ljeta.

Kako bi koža zadržala svoju elastičnost i vlagu tijekom vrućih ljetnih mjeseci, potrebno ju je dodatno nahraniti. Ove top tri biljke za njegu kože, učinit će vašu kožu neodoljivo mekom, podatnom i mladolikom.

Top tri biljke za njegu kože

Biljke zaista imaju odgovor na sve!

  1. Neven

Macerat nevena se dobiva tako da se svježe osušeni cvjetovi nevena namaču u ulju po vašem izboru. Smjesu valja svaki dan lagano promućkati kako bi se ljekovite tvari iz biljke lakše oslobodile u ulje. Nakon otprilike četiri do pet tjedana, ulje se procijedi. Dobili ste macerat sunčano-narančaste boje koji tradicionalno služi kao pomoć u zacjeljivanju rana.

Nanošen nakon tuširanja, pomoći će vašoj koži zadržati vlagu. Njegova blagost idealno je sredstvo za primjenu kod male djece.

  1. Bazga

    Foto: Lanterna Magazin

Svima je dobro poznati osvježavajući sok ili zdravi desert od pohanih cvatova bazge. No, malo tko zna da macerat napravljen od bazginih cvatova zapravo pegla bore, zar ne? Osim što omekšava kožu, djeluje protuupalno te jača njenu elastičnost, a time bore, strije i ožiljci postaju manje vidljive.

Za razliku od nevenovog macerata, bazgin ne poprima neku posebnu boju. Ipak, to ne umanjuje njegovu djelotvornost na izgled kože.

  1. Gospina trava

Gospina trava, poznatija kao kantarion je iznimno ljekovita biljka s protuupalnim, antivirusnim, antibakterijskim i antikancerogenim djelovanjem. Stoga pomaže kod kožnih oboljenja i opeklina. U našim krajevima je najpoznatiji macerat dobiven od cvjetova umočenih u domaće maslinovo ulje iako je jednako djelotvoran i onaj u nekom drugom baznom ulju.

Preporučuje se kao sredstvo poslije sunčanja jer osim što umiruje crvenilo, pomaže u postizanju prirodne preplanulosti. Nikako nije uputno nanositi macerat gospine trave prije izlaganja suncu jer ima fototoksičan učinak koji bi mogao potaknuti stvaranje opeklina.

Za one koji žele znati više o biljkama, prijavite se na našu radionicu Mudrost biljaka. Pratite naše nastavke iz zbirke mudrosti biljaka na Lanterna magazin.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook