Astra Divina Blog

Svjetski dan zmija

Zmije izazivaju mnogo predrasuda i strahova. Otkrijte što imamo zajedničko i obilježite s nama svjetski dan zmija.

Zmije spadaju u razred gmazova koji se smatraju prvim pravim kopnenim kralješnjacima. Potječu iz doba krede, pred oko 128 milijuna godina, kada su našim planetom vladali dinosauri. Za razliku od njihovih prethodnika, vodozemaca, gmazovima za razvoj nije potrebna voda. Njihov najveći adut je jaje koje je ima zaštitnu vodonepropusnu ljusku te suha koža prekrivena ljuskama koja ih štiti od isušivanja. Bez obzira na to što su toliko dugo već gmižu po našem planetu, opstanak im je ugrožen. Zbog toga se 16.  srpnja obilježava Svjetski dan zmija.

Riđovka (Vipera berus)

Što nam je zajedničko?

Vjerovali ili ne, gmazovi i mi imamo neke zajedničke osobine poput:

  • Kože – naš najveći organ građen je od nekoliko slojeva koji nas štite od raznih uvjeta poput vjetra i sunca. Tu slojevitost smo naslijedili od prvotnih gmazova koji su se prilagođavali novim uvjetima života na kopnu.
  • Dlakavosti – prvi oblik dlaka razvio se kod podzemnog gmaza koji je živio pred 245 milijuna godina. Ti su mu „dodaci“ pomagali u snalaženju u mračnom prostoru. Tijekom idućih 20 milijuna godina životinje su postajale sve dlakavije te su se naposljetku razvili sisavci.
  • Sluha – tri slušne koščice čine naše srednje uho koje nam omogućava da čujemo. Dvije od njih dio su donje čeljusti gmazova uz pomoć kojih osjećaju vibraciju tla. Zato prilikom šetnje prirodom, dovoljno je štapom lupkati ispred sebe kako biste zmijama „najavili“ vaš dolazak. Kao i sve divlje životinje, zmije se boje ljudi te će pobjeći na sigurno.
Riđovka (Vipera berus) – tamna varijanta

Svjetski dan zmija

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija od kojih je 12 strogo zaštićeno među kojima i tri otrovnice: poskok (Vipera ammodytes), riđovka (Vipera berus) te planinski žutokrug (Vipera ursinii).

Razlozi ugroženosti:

  • fragmentacija staništa zbog gradnje prometne infrastrukture i općenito urbanizacije
  • nestanak i onečišćenje staništa (zaraštanje travnjaka, onečišćenje voda i sl.)
  • stradavanje na prometnicama
  • ubijanje zbog straha

Kako se ponašati prilikom susreta sa zmijom i još mnogo zanimljivosti možete pročitati ovdje. Za one koji žele znati više, prijavite se na našu posebnu obiteljsku radionicu na temu zmija. Ove subote, 16.7.2022. s početkom u 10 sati, obilježite s nama Svjetski dan zmija.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook