Astra Divina Blog

Proljeće u tebi – sve o manje poznatom proljetnom cvijeću

Proljeće u tebi
Koliko puta ste prošli šumom i vidjeli mnoge proljetnice živopisnih boja i zanimljivih oblika, a da niste znali o čemu je riječ? Tu smo da doskočimo toj nepravdi.

Današnji tjedan posvećujemo proljetnom cvijeću koje je možda manje poznato. Zajedno ćemo zaviriti u njihov svijet i otkriti vam njihove posebnosti. Jer želimo vidjeti proljeće u tebi!

Počinjemo jednom otrovnicom sasvim običnog hrvatskog, ali zanimljivog latinskog naziva.

  • OBIČNI LIKOVAC (Daphne mezereum)

Narodna imena: vučje liko, hajdučka oputa, moslinica, predivčica, rep vučji, misičina

Latinski naziv: od grčke riječi daphne = lovor + riječ arapskog porijekla mezereum = smrtan (ukazuje na otrovnost biljke)

Naziv Daphne za cijeli rod biljaka koji se nazivaju likovci prvi put je zabilježen u knjigama poznatog rimskog botaničara Dioskorida. Listovi ovih biljaka nalikuju na lovor pa su po tome i dobili naziv.

No, postoji i cijeli mit u pozadini priče. Dafna je bila kći riječnog boga Peneja u koju se zaljubio Apolon. On se nije mogao pomiriti s tim da mu ona ne uzvraća ljubav. Dafne je, očajna, zamolila oca da ju pretvori u neko biće kako bi mogla pobjeći Apolonu. Penej ju je pretvorio u lovor. Apolon je stoga lovor učinio svetom biljkom i okrunio se njime.

  • PASJI ZUB (Erythronium dens-canis)

Narodna imena: košutac, košutovina, kukavica, trolist crljeni

Latinski naziv: od latinske riječi erythros = crven + dens = zub + canis = pas. Crvena je boja pjega na listovima, a oblik lukovice nalikuje na pasji zub.

Proljeće u tebi - pasji zub

Ljudi u Mongoliji i Sibiru kuhaju listove, a lukovicu jedu i sirovu. Japanci koriste lukovice kao izvor škroba za poseban oblik jestivog tijesta. Kod nas je ova biljka strogo zaštićena te je branje zabranjeno.

  • VELECVJETNI KUKURIJEK (Helleborus niger ssp. macranthus)

Narodna imena: snježnica, božićnjak, papigača, mlajevina

Latinski naziv: od grčkih riječi hellein = smrtonosan, ali i hellós = jelen + bora = hrana. Jedna je definicija koja latinski naziv prevodi kao smrtonosna hrana, a druga da je ova biljka hrana za jelene.

Ova vrsta je po mnogočemu posebna. Radi se o podvrsti crnog kukurijeka iako ima bijele ili nježno ružičaste cvjetove. Endem je što znači da raste na uskom području rasprostranjenosti. Nalazimo ga samo u brdskim bukovim šumama od Gorskog kotara i Velebita preko Žumberka i Samoborskog gorja.

Kako cvjeta izravno iz snježnog pokrivača, jedan od narodnih naziva mu je snježnica.

Radionica koja će probuditi proljeće u tebi

Za ljubitelje botanike koji žele znati više o bilju koje ih okružuje, prijavite se na radionicu Mudrost biljaka. Ova radionica probudit će proljeće u tebi.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook