Astra Divina Blog

Proljeće kod nas

Topliji i duži dani koji su obilježili posljednje tjedne u potpunosti su promijenili krajolik. U nastavku pročitajte što nam je donijelo proljeće kod nas te što vam sve pripremamo.

Nakon tihe, ledeno-snježne zimske atmosfere proljeće kod nas oživilo je prirodu te se veseli cvrkut ptica proširio cijelim krajem. Proljetnice se neumorno probijaju kroz šumski prekrivač satkan od suhog lišća. Krajolikom se izmjenjuju žuta, bijela, plava i ljubičasta boja. Mirisni oblačići nježnih cvjetića mame kukce i ostale životinje još snene nakon zimskog mirovanja.

Velecvjetni kukurijek

Vrijeme buđenja

Prve zrake sunca izmamile su nas u obilazak nekoliko staza na području Grada Čabra koje se nalaze u blizini Tršća, mjesta koji je od Hriba udaljen svega 20 minuta vožnje. Jedna od njih je staza koja vodi do vidikovca „Sokolske stijene“ (961 m). Nalazi se na litici iznad sela Sokoli. Druga je staza „Stopama tršćanskih rudara“ koja povezuje nekoliko rudnika u kojima se vadila ruda cinabarit, odnosno rumenica. U neposrednoj blizini Lukinog rova koji datira iz 1898. godine izvire potok Sokolica. Svakako vam preporučujemo obilazak ovih staza kao nadopunu našim edukativnim programima jer su atraktivne, a nisu zahtjevne.

Pogled sa Sokolske stijene

Duži i topliji dani omogućili su nam da edukativne aktivnosti u suradnji s DV „Bubamara“ Čabar provedemo u prirodi. Zajednički smo obilježili prvi dan proljeća i Dan voda uz tematsku radionicu „Voda čarobnica“. Upoznali smo male beskralješnjake čije ličinke žive na dnu slatkovodnih staništa kojih u našem kraju ima u izobilju. Prisutnost tih životinja nije slučajan te se oni koriste kao bioindikatori pri određivanju kvalitete vode.

Proljeće kod nas za Dan voda
Obilježavanje Dana voda

Proljeće kod nas probudilo je biljni svijet

Proljeće kod nas potaknulo je nicanje samoniklog jestivog bilja među kojima nas je posebno razveselio medvjeđi luk (Allium ursinum). Naime, sisavci koji zimu provode u zimskom snu, prilikom buđenja najprije trebaju očistiti probavu. Stoga je ova biljka važna medvjedima jer niče rano, ponekad izravno iz snježnog pokrivača, a nudi im sve ono što im je potrebno – vitamine i vlakna koji pospješuju probavu i čiste jetru. Na isti način ova biljka djeluje na naš organizam te pomaže pri snižavanju visokog krvnog pritiska kao i smanjivanju razine kolesterola. Kako biste naučili razlikovati medvjeđi luk od drugih (otrovnih) biljaka te kako biste uživali u delicijama pripremljenim od medvjeđeg luka, pozivamo vas na događaj Dan medvjeđeg luka u nedjelju, 10. travnja 2022. godine.

Uskoro krećemo i s novim ciklusom edukativnih radionica „Mudrost biljaka “ o čemu ćemo pisati uskoro.

Hvala što nas pratite i time podržavate naš rad.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook