Astra Divina Blog

Neodoljiv čabarski kraj (1. dio)

neodoljiv čabarski kraj
Daleko od prometnih gužvi, u dubokom zelenilu, sakrio se neodoljiv čabarski kraj. Kraj koji me svakodnevno inspirira svojom ljepotom. Dozvolite mi da vam ga predstavim.

Kad pomislite na Gorski kotar vjerojatno najprije pomislite na mjesta poput Fužina, Delnica ili Ravne Gore. Ništa čudno, ipak su to mjesta koja su dobro prometno povezana autoputom i željeznicom. No, daleko od prometnih gužvi, u dubokom zelenilu, sakrio se neodoljiv čabarski kraj. Kraj koji me svakodnevno inspirira svojom ljepotom. Dozvolite mi da vam ga predstavim.

Značajna povijest

Dokaz da su Rimljani kročili ovim područjem pred 1700 godina vidljiv je i dandanas. Obrambeni zid, tzv. Claustra Alpium Iuliarum služio je za obranu od barbarskih napada, a danas čini granicu između Slovenije i Hrvatske. Nalazi se u mjestu Prezid čiji naziv upućuje na to da se nalazite pred zidom. Koliko je zaista bio neodoljiv čabarski kraj vidljivo je po bogatoj ostavštini Zrinskih i Frankopana. Dvorac Zrinskih dio je kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, te se u njemu nalazi i sjedište Grada Čabra.

Izvori triju rijeka

Rijeka Kupa

Cijelo područje obiluje izvorima vode, a najznačajniji su izvori Kupe, Čabranke i Gerovčice. Rezultat je to geoloških zbivanja zbog kojih se sastav i starost stijena ovdje isprepliću na intrigantan način. Mjesta samih izvorišta nalaze se na vapnencu ili dolomitu koji su inače široko rasprostranjeni na krškom području Gorskog kotara. No, njihovi tokovi teku po nepropusnim stijenama daleko veće starosti. Radi se o milijunima godina razlike.

Gerovčica je ponornica, rječica s dva života. Prvi dio protječe Gerovom, a zatim ponire blizu mjesta Mali Lug da bi ponovno izvirila ispod 300 m strme dolomitne stijene do koje vodi uređena šetnica iz mjesta Zamost. Tok Gerovčice je u tom dijelu dug svega 3 km nakon čega utječe u Čabranku. Samo nekoliko kilometara dalje Čabranka utječe u Kupu.

Ledeno doba je također ostavilo traga na neodoljiv čabarski kraj. Tako je na području današnjeg Gerova nekada bilo jezero.

Nastavljamo u idućem blogu, a u međuvremenu vas podsjećamo na naš proljetni program na Hribu.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook