Astra Divina Blog

Medvjeđi luk – prirodni šumski detoks

Medvjeđi luk
Proljeće je doba kad se šumske životinje čiste od toksina koje su se nakupile tijekom zimske hibernacije. Priroda, kao i inače, ima odgovor za to. Medvjeđi luk kao prirodni šumski detoks za životinje, ali i za nas.

Proljeće je doba kad se šumske životinje čiste od toksina koje su se nakupile tijekom zimske hibernacije. Priroda, kao i inače, ima odgovor za to. Medvjeđi luk kao prirodni šumski detoks za životinje, ali i za nas.

Detoks na proljetnom šumskom tanjuru

Medvjeđi luk (Allium ursinum) je samonikla jestiva biljka koja nam se među prvima nudi na proljetnom šumskom tanjuru. Narodni naziv je povezan s medvjedom jer se hrani upravo ovom biljkom kad izađe iz zimskog sna. Ona mu pomaže da se riješi nakupljenih toksina. Obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i drugim aktivnim tvarima koje pospješuju naše zdravlje i imunitet. Iz istog je roda kao i češnjak pa djeluje antibakterijski, uništava parazite iz probavnog trakta, čisti krv i jetru. Pravi prirodni šumski detoks iz Gorskog kotara. Njegove listove možemo jesti sirove ili ga koristiti kao češnjak, a odličan je i za razne namaze, juhe, variva i slično. Oslobodite svoju maštu.

Ljekovitost u cijeloj biljci

Cijela biljka je ljekovita. Najprije niču listovi, zatim se na visokoj stabljici pojavljuje bijeli cvat, a na kraju sazrijevaju plodovi. Najviše aktivnih tvari pronalazimo u listovima prije cvatnje. Sam cvat je također ukusna namirnica koja se može jesti sirova ili pohati kao što se to radi s cvatovima bazge. Plodovi se mogu ukiseliti i koristiti kao kapari što jelima daje pikantan okus.

Ukoliko želite što duže uživati u esencijama ove vrlo ljekovite biljke, razmislite o pripremi tinkture ili pesta. Možete ga i jednostavno nasjeckati, staviti u staklenku i preliti uljem po vašoj želji. U takvom obliku, čuvajući ga na hladnome, zadržati će svoja svojstva nekoliko mjeseci.

Obzirom da ga se može zamijeniti s otrovnim biljkama poput đurđice, čemerike i mrazovca, važno je upoznati ga uz nekog tko se dobro razumije u biljke i koji vas može naučiti kako ga razlikovati. Na našim radionicama mudrost biljaka možete saznati još mnoge zanimljivosti iz svijeta botanike iz prve ruke.

Pratite naše nastavke serije mudrost biljaka i na Lanterna magazin.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook