Astra Divina Blog

Ljekovito bilje Gorskog kotara

Ljekovito bilje
Sve koje zanima, koji je pravi način za pripravu ljekovitog bilja te kako ono utječe na vaše zdravlje ovo je blog za vas!

Predstavljamo vam ljekovito bilje Gorskog kotara koje će vam pomoći u održavanju zdravlja i vitalnosti.

CRVENA DJETELINA (Trifolium pratense)

Ovu biljku često pronalazimo na travnjacima Gorskog kotara. Možda nikad niste pomislili da je ljekovita, a kamoli jestiva. Čaj pripremljen od njenih cvjetnih glavica se koristi kao sredstvo za oporavak, pomaže kod kašlja i bronhitisa te izvrsno čisti krv. Kod vanjske upotrebe liječi ekceme kod djece i pomaže u liječenju psorijaze.

ROSOPAS (Chelidonium majus)

Nekad se ova biljka koristila u razne svrhe dok je danas najpoznatija upotreba za tretiranje virusnih bradavica, lišajeva i kurjih očiju. Ako prelomimo stabljiku rosopasa, primijetit ćemo da iz nje počinje teći ljepljivo mlijeko žućkaste boje. Ta se tekućina može izravno nanijeti na kožu ili se može razrijediti u alkoholu i koristiti kao tinktura. Na taj način ju možemo koristiti tijekom cijele godine, kada je u prirodi više nema.

Rosopas

Pčelama drago ljekovito bilje Gorskog kotara

MAJČINA DUŠICA (Thymus serpyllum)

Majčina dušica priprada rodu Thymus u koji spada i poznati začin timijan. Bogata je eteričnim uljima koji joj daju karakterističan miris. Antiseptička i antioksidativna svojstva pomažu kod jačanja imuniteta te raznih dišnih tegoba poput astme, laringitisa, bronhitisa. Blagotvorno djeluje i na probavu jer čisti organizam od toksina i crijevnih parazita. Potiče otežanu probavu te smanjuje nadutost. Nije preporučljivo koristiti u trudnoći!

Majčina dušica

MATIČNJAK (Melissa officinalis)

Naziv matičnjak dobiva po tome što se biljka koristila kod rojenja pčela, odnosno njome su se mazale košnice kako bi se matice zadržale u novoj košnici. Sama po sebi, biljka je vrlo medonosna. Ljekovitost ove biljke se očituje u njenom umirujućem djelovanju zbog eteričnih ulja koja djeluju na središnji živčani sustav. Stoga pomaže kod nesanice, tjeskobe pa čak i  depresije iako ju sama po sebi ne liječi. Pokreće otežanu probavu, smanjuje nadutost i grčeve.

Matičnjak

Za one koji žele znati više, prijavite se na radionice Mudrost biljaka koje će se održati 8.8., 21.8. i 29.8. Naučite prepoznavati ljekovito bilje Gorskog kotara izravno iz prirode!

Pratite epizode iz serije Mudrost biljaka na Lanterna magazin.

Podijeli:

Share on facebook
Facebook